Woda różana w kosmetyce obecna jest od bardzo dawna. Już w starożytności dostrzegano prozdrowotne i wpływające na urodę właściwości róży. Wodę różaną nazywano wówczas lekarstwem na wszystko, spożywając ją np. w celu zwalczania przeziębień, infekcji bakteryjnych, wspomagania pracy serca czy spowalniania starzenia się organizmu. Od tamtego czasu odkryto jeszcze wiele innych dobroczynnych właściwości róży, a wiedzę tę aktywnie wykorzystujemy po dziś dzień.
Woda różana kosmetyczna to produkt uboczny procesu destylacji parą wodną olejku różanego. Choć odmian róży jest wiele, olejek różany najczęściej pozyskuje się z róży damasceńskiej, czasem także ze stulistnej i francuskiej. Olejek różany – jak większość roślinnych olejków eterycznych – produkuje się z myślą o aromaterapii oraz wykorzystaniu w perfumach oraz innych kosmetyków. Jednak jako że jest to bardzo drogocenna substancja (do wyprodukowania 1 kg oleju potrzeba aż 5 ton płatków róż!), pod kątem właściwości kosmetycznych postanowiono sprawdzić także produkt uboczny powstający w trakcie destylowania płatków róż, czyli właśnie wodę różaną. Okazało się, że właściwości te są imponujące!