Czas przyjrzeć drugiemu z naszych tytułowych, ponadczasowych składników – olejkowi jojoba. To kolejny obok masła shea, olejku migdałowego i arganowego olej roślinny, któremu poświęcamy uwagę w artykułach o surowcach kosmetycznych. Olejek jojoba różni się od oleju migdałowego i arganowego choćby tym, że nie należy do najświeższych kosmetycznych mód, za to jego pozycja jako składnika kosmetyków jest niezachwiana. Od wielu lat cieszy się równomierną popularnością i nic nie wskazuje na to, by coś w tym względzie miało się zmienić.
Olejek jojoba to tak naprawdę nie olejek, a wosk. Jest kolejnym po maśle shea egzotycznym surowcem. Wytwarzany z krzewu porastającego Afrykę i Amerykę Południową, a w Europie – Hiszpanię. Olejem nazywa się ze względu na podobieństwo wizualne i konsystencję przypominającą olej. Jednak jako że pod względem chemicznym jest to wosk, jego skład jest zupełnie różny. Jest to przede wszystkim mieszanka palmitynianu cetylu (to ester kwasów tłuszowych) i skwalenu (zaliczany do lipidów) z dodatkiem fitosteroli, alkoholi alifatycznych i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Właściwości olejku jojoba wynikają wprost z jego składu. Dzięki palmitynianowi cetylu olejek świetnie natłuszcza i odżywia skórę, a dzięki skwalenowi jest też bardzo dobrze przez nią tolerowany. Olejek z jojoba wykazuje duże powinowactwo ze skórą, bo skwalen jest naturalnie obecny w ochronnym płaszczu hydro-lipidowym skóry. Właściwości kosmetyczne olejku jojoba są tym cenniejsze, że jest to produkt bardzo trwały. Można więc go stosować na szeroką skalę bez większych obaw o bezpieczeństwo kosmetyku czy stabilność formuł.
Olejek jojoba – podobnie jak masło shea – jest świetnie przyjmowany przez skórę, wzmacnia barierę naskórkową i zabezpiecza skórę przed utratą wilgoci. Nadaje się do stosowania przy każdym typie cery, ale szczególnie polecany jest cerze ze skłonnością do podrażnień i wyprysków. O tym, jak cudownie łagodzące ma właściwości, niech zaświadczy fakt, że mieszkańcy krajów i regionów, w których naturalnie rosną krzewy jojoba, używają go jako środka leczniczego na rany oraz zatrucia pokarmowe. Zastosowanie wewnętrzne, np. do leczenia przeziębień, wskazuje także na właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze olejku jojoba.