W czym jest witamina E? Trzeba przede wszystkim zaznaczyć, że to substancja wyłącznie pochodzenia roślinnego. Źródłami witaminy E są zwłaszcza oleje roślinne, najwięcej jest jej w tych tłoczonych na zimno. Bardzo duże jej ilości znajdują się np. w oleju z pestek winogron. Produkty z witaminą E to także bogate w tłuszcze orzechy (laskowe, migdały, włoskie, ziemne), ziarna zbóż, pestki dyni i słonecznika. Możemy też znaleźć ją w margarynie, która jest przecież mieszanką tłuszczów roślinnych. A w czym jest witamina E, jeśli chodzi o warzywa i owoce? Będą to kapusta, szpinak, szparagi, jarmuż, botwina, sałata, natka pietruszki, szparagi, marchew, maliny, jeżyny oraz oczywiście wspomniane już w tym kontekście awokado. Warto też wiedzieć nie tylko o tym, gdzie jest witamina E, ale też to, jak na zawartość witaminy E wpływa obróbka żywności. Im intensywniejsza obróbka (np. termiczna) warzyw i owoców bogatych w witaminę E, tym finalnie mniejsza jej obecność na talerzu.